یکی دیگر از انحرافات در مقوله مهدویت، پرداختن به مباحثی است که هیچ ثمرهای ندارد. در روایت آمده است: «فاغلقوا ابواب السؤال عما لایعنیکم1؛ از آنچه ثمرهای برایتان ندارد، بیهوده نپرسید». مسکن، ازدواج ، همسر، تعداد همسران، تعداد فرزندان و ... از مباحثی هستد که اذهان افراد را به خود مشغول ساخته و از مباحث مهم باز داشته است.
معرفت امام، وظیفه ما نسبت به امام، تبیین و ترسیم استراتژی آینده و ارائه آن برای زمینه سازی و فراهم آوردن شرایط ظهور و... مسایلی است که پرداختن به آن اهمیت فراوانی دارد.
1. بازماندن از مباحث مهم، کاربردی و ضروری.
2. بستر سازی برای ورود خرافات و سخنان بی دلیل و غیر مستند که در نتیجه، سوداگران برای مطرح کردن خویش یا فریفتن مردم از بازار گرم این مباحث بهره میجویند.
1. عدم تشخیص وظیفه دینی.
2. هوای نفس که در عوامفریبی بروز مییابد.
3. توهم و خیالپردازی که زمینه داستان سراییهایی چون جزیره خضرا و... است.
4. عدم بررسی سندی و دلالی روایات (چنانکه تأمل و بررسی، به خوبی جزیره خضرا را نفی میکند و با نفی آن، بطلان وجود هزاران فرزند برای حضرت یا تطبیق خضرا بر مثلث برمودا، کاملا روشن میگردد).2
5. عدم تبیین و روشنگری اندیشمندان و عالمان دینی.
1. علم و بصیرت در دین.
2. روشنگری توسط اندیشمندان درموضوعات مرتبط با مهدویت و ذکر مسایل مهم و کاربردی و تبیین وظایف.
3. حساسیت علما نسبت به عوامفریبان و ورود خرافات به ساحت دین و مقولههای دینی نظیر مهدویت.
4. تقوا در مقابل هوای نفس و عوامفریبی.
1 . طوسی، الغیبة، فصل 4، ص 290.
2 . برای توضیح بیشتر مراجعه کنید: جعفر مرتضی عاملی، جزیره خضراء، افسانه یا واقعیت ، مترجم: ابوالفضل طریقهدار؛ فصلنامه انتظار ، ش 1 و 2 و 3 و 4، مجتبی کلباسی، بررسی افسانه جزیره خضراء.